Telefon
WhatsApp
ÖNDER, 62 yaşında

 

Aslında Kepirtepe Köy Enstitüsü’nde başlamıştı her şey...

Yanlışa karşı çıkmak, doğruları söylemek ve söylemekle kalmayıp yaymak; basılı yayının sona erdiği tarihe kadar ÖNDER’in logosunun yanında yeralan, yüce önder Atatürk’ün, “Gerçekleri söylemekten korkmayınız” ilkesini gerçekten yaşamak…

Eğitmenli köy okulunda okuyup, babasının itirazına rağmen Çengelli Köyü’nden yürüyerek Lüleburgaz’a gidip Kepirtepe Köy Enstitüsü’ne kaydını yaptıran, Kepirtepe’de önce duvar gazetesi, sonra “Bizim Sesimiz” dergisini çıkaran (ki şimdi Kepirtepe öğrencileri, bu dergiyi 70 yıl sonra yeniden yaşatmaya başladılar), haksızlıklara karşı çıktığı için Kepirtepe’yi bırakmak zorunda kalan, Köy Enstitüleri’nin kapatılması için bizzat dönemin bakanları tarafından kurulan tezgahla (*) 2,5 yıl tutuklu kalıp beraat eden, sonra sevdası için O’nunla birlikte okulu bırakan aşkı, annem Ümmü Aktan’la hayatın rüzgârıyla savrulup Keşan’a gelen ve burada “Trakya’nın Cumhuriyet Gazetesi” olarak anılan ÖNDER Gazetesi’ni 58 yıl günlük olarak yayımlayan Feyzullah Aktan...

Mücadeleler, tehditler, baskılar, yıldırmalar, öldürme girişimleri ve bütün bunlara rağmen yılmadan, yıkılmadan, “gerçekleri söylemek”ten korkmadan geçirilmiş bir hayat!

Feyzullah Aktan bugün 97 yaşında. Küçük yaşta kaybettiği 4 evladından en büyüğünün adını alan ÖNDER Gazetesi, bugün 62 yaşını doldurup 63’üncü yayın yılına giriyor. (Bu arada; sevgili annemi, Önder ve Öcal abilerimi, Gülten ve Gülbahar ablalarımı da rahmetle anıyorum.)

Şimdilerde “ulusal” diye bir sıfat taktıkları İstanbul basınında nadir görebileceğiniz pek çok cesur, bilgilendirici, eğitici makale, araştırma ve güncel fıkrayı ÖNDER Gazetesi arşivlerinde bulabilirsiniz. (Şu an için sadece Keşan Kent Müzesi'nde ulaşabileceğiniz dijital arşive, internet ortamında da ulaşabilmeniz için çalışmalarımız sürüyor.) Feyzullah Aktan’ın “Kim Okur Kim Dinler” köşesindeki makaleleri, “Kurt Kapanı”ndaki güncel fıkraları; Aktan’ın Kepirtepe’den öğretmeni olan (Menemen’de gericiler tarafından şehit edilen Öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın yakın arkadaşı) Kemal Üstün ve onlarca gönüllü yazarın ÖNDER’de yeralan makaleleri, Keşan ve Türkiye’nin son yüz yıllık tarihine ışık tutacak bilgi, değerlendirme ve tespitler içerir.

İlkeleri ve içeriğiyle Keşan ve Trakya halkı tarafından sahiplenilerek on yıllarca yaşatılan ÖNDER Gazetesi, haberciliğin yanısıra, güvenilir bir başvuru kaynağı olarak da saygın bir yer edinmiştir.

ÖNDER Gazetesi’nin basılı yayını, mevcut teknolojik koşullara ek olarak, AK Parti Hükümeti’nin bilinçli ekonomik uygulamaları sonucu 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi, ancak şu an okumakta olduğunuz ondergazetesi.com.tr adresindeki internet yayınıyla devam ediyor.

Okuma yazmayı ilkokul öncesi matbaasında öğrendiğim, sonra da hayatımı adadığım ÖNDER Gazetesi, aynı ilkelerle, benim sağlığım süresince bu internet adresinde yaşamaya devam edecek. Sonrası, Keşan Kent Müzesi ve arşivlerde…

63’üncü yayın yılımız kutlu olsun! Sevgiyle kalın.

CENGİZHAN AKTAN

(*) Bu konunun ayrıntılarını, Feyzullah Aktan’ın, “Köy Enstitülerinin Kapanış Öyküsü / Domuz Dolabı” kitabında bulabilirsiniz.

 

Haber Yazı Detay Alt Kısım Reklam Alanı 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!