Telefon
WhatsApp
Kira geliri için beyanname verme süresi 1 Nisan’da sona erecek

 

Edirne Vergi Dairesi Başkanı Güngör Gönültaş, 2023 yılında kira geliri elde eden mükelleflerin 1 Nisan 2024 tarihine kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyanda bulunmaları gerektiğini belirterek, kira geliri elde edenler için açıklamalarda bulundu. Beyannamelerin, vergi dairesine gitmeden dijital ortamda verilebileceğini kaydeden Gönültaş, şu bilgileri verdi:

“Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen gayrimenkul (ev, arsa, iş yeri), mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında kira geliri elde eden ve muafiyet sınırı aşan mükelleflerin kira geliri (GMSİ) beyannamesi vermeleri gerekmektedir. Bu şekilde kira geliri elde eden mükellefler, 2023 yılı içinde elde ettikleri kira gelirlerine ilişkin beyannamelerini vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) aracılığıyla internet ortamından verebilecekleri gibi Hazır Beyan mobil uygulaması aracılığıyla cep telefonundan da kolay, güvenli ve hızlı bir şekilde verebileceklerdir.

Kira gelirine ilişkin beyannamenin önceden hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulduğu Başkanlığımız internet sayfası (www.gib.gov.tr) Hazır Beyan Sistemine mükellefler 7/24 ulaşıp, beyannamelerini verebileceklerdir. Hazır Beyan Sistemine giriş yapıldığında, hazırlanmış olan Yıllık Gelir Vergisi beyannamesi ekrana yansımış olacaktır. Beyanname üzerinde gerekli kontrolleri, düzeltmeleri ve varsa gider, indirim vb. eklemeler yapıldıktan sonra onaylandığında elektronik ortamda kayıtlara alınacak ve vergi sistem tarafından hesaplanarak otomatik tahakkuk ettirilecektir. Beyannamelerin hazırlanmasında kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları elde eden kişilere ilişkin Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi, tapu, banka, PTT, inşaat ve sigorta şirketleri, TOKİ, elektrik, su, doğalgaz şirketleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kurum ve kuruluşlardan edinilen bilgiler kullanılmış olup, mükellefler sistemdeki eksik ya da hatalı olan bilgileri düzeltebilecek, beyannamelerini düzeltilmiş şekliyle onaylayarak gönderebileceklerdir.

KONUT İÇİN 21 BİN, İŞYERİ İÇİN 150 BİN LİRA KİRA GELİRİ İSTİSNA

Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL’si gelir vergisinden istisna edilmiştir. İşyeri kira geliri elde eden mükelleflerin başka bir geliri olmamak şartıyla 2023 yılında tevkifata tabi tutulmuş işyeri kira geliri tutarı 150.000 TL.yi aşmayanlar da bu gelirleri için beyanname vermeyeceklerdir. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır. Ancak

konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2023 yılı için belirlenen 21.000 TL’lik istisnadan yararlanılamayacaktır.

Gayrimenkullerinden kira geliri elde eden ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan muafiyet tutarını aşan mükelleflerin; 1 Ocak 2023-31 Aralık 2023 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2024 yılının Mart ayının 1'inci gününden Nisan ayının 1’inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. Bu dönem için beyannamelerin son verilme tarihi 1 Nisan 2024'tür. (31 Mart 2024 tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle).”

Haber Yazı Detay Alt Kısım Reklam Alanı 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!